Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5835
Capaciteitstarief: aangepaste netwerkkosten voor bedrijven - Enbro

Op 1 juli 2022 voert energieregulator VREG het capaciteitstarief in. Vanaf dan verandert de manier waarop de netwerkkosten van bedrijven berekend worden. De nieuwe prijs voor uw vaste kosten wordt dan gebaseerd op de netcapaciteit die u gebruikt. Waarom? Om overbelasting van het elektriciteitsnet te vermijden.

 

Wat is capaciteitstarief?

 

Aan de prijs die u betaalt voor energie wordt niet gesleuteld. Wel zal het tarief dat u nu betaalt voor uw vaste kosten of netkosten op een andere manier bepaald worden. Dat heet het capaciteitstarief. Als we het hebben over vaste kosten bedoelen we de kosten voor de aanleg, exploitatie en onderhoud van het elektriciteitsnet. Dat bedrag betaalt u aan uw energieleverancier, die het op zijn beurt aan de netbeheerder betaalt.

 

Die vaste kosten of netkosten waren vroeger voor iedereen gelijk, maar nu zullen die afhankelijk zijn van uw piekverbruik. Piekverbruik is het moment waarop u de meeste elektriciteit tegelijk verbruikt en dus het elektriciteitsnet het meeste belast.

 

Waarom capaciteitstarief?

 

Dit tarief werd ingevoerd door energieregulator VREG om mensen bewust te maken van hun verbruik én om het net zo min mogelijk te belasten. Ze doen dat omdat meer en meer bedrijven overschakelen naar elektriciteit als alternatief voor vervuilende energiebronnen. Extra elektrisch transport en verwarming monden uit in een intensiever gebruik van het net.

 

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

 

Er zijn drie belangrijke factoren die een rol spelen bij de berekening van uw persoonlijke capaciteitstarief:

  • Toegangsvermogen: Vooraf legt u het vermogen van uw bedrijf vast waarvan u verwacht dat u het niet zal overschrijden.
  • Maandelijkse piek: Dit is de hoogst gemeten kwartierpiek van de factureringsmaand.
  • Overschrijdingstarief: Indien uw maandelijkse piek toch hoger ligt dan het vooraf vastgelegde vermogen zal u een boete moeten betalen.

 

Wat is de impact voor uw bedrijf?

 

De impact verschilt van bedrijf tot bedrijf. Hoe minder variatie in uw verbruik, hoe kleiner die impact zal zijn. Heeft u toch een zeer variabel afnameprofiel, dan kan dat resulteren in hogere netkosten. Uiteraard is er een maximumtarief van kracht, en kan er naar oplossingen gezocht worden om dat variabel profiel zo stabiel mogelijk te maken.

 

Beschikt u over zonnepanelen?

 

Dan verbruikt u best de energie die u opwekt onmiddellijk. Zo kunt u dat capaciteitstarief de kop indrukken, want u bent onafhankelijk van het net doordat u uw eigen opgewekte energie verbruikt.

 

Nog geen zonnepanelen?

 

Dan is dit het uitgelezen moment om er toch aan te kopen. Dat is namelijk een excellente manier om uw energiefactuur binnen de perken te houden. Als uw energiemakelaar en adviseur kunnen we u begeleiden bij de aankoop van zonnepanelen.

 

Nog vragen of graag advies over uw verbruiksprofiel?

 

Neem contact op, bij ENBRO gidsen we u graag door het veranderlijke energielandschap.