Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5831

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2807

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/ab-testing.php on line 1353

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/ab-testing.php on line 1353
Monthly Marketview November 2021 - Enbro

MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen

elektriciteit

 

Nieuwe recordprijzen van de CO2 emissierechten en stijgende gasprijzen onder invloed van geopolitieke spelletjes hebben ervoor gezorgd dat de elektriciteitsprijzen weer zeer sterk gestegen zijn in november. 

Alhoewel er geen specifieke reden was zijn de CO2 emissierechten toch sterk beginnen stijgen na de COP26 overleg in Glasgow. Men gaat ervan uit dat het afgezwakte akkoord toch een duidelijke leidraad is om aan te tonen dat de CO2 uitstoot in de toekomst zal beperkt worden en dat hiervoor in Europa de CO2 emissierechten zullen gebruikt worden en dat het aanbod in de toekomst beperkt wordt. De beslissing van de nieuwe Duitse overheid om een minimumprijs van 60 €/ton in te voeren voor de emissierechte, hebben deze nog verder naar boven gestuurd. We zijn de maand november geëindigd met een recordprijs van 75.37 €/ton dit is een prijsstijging van 16.67 €/ton in vergelijking met eind oktober of 28.4% dat erbij is gekomen. 

Op de gasprijzen komen we straks terug maar deze zijn ook sterk gestegen, als gevolg is de call 21 geëindigd op 138.29 €/MWh of een stijging met 32.5% t.o.v. eind oktober. Door de sterke stijging van de CO2 emissierechten zien we nu ook dat de call 23 &24 ook een dubbele digit toename hebben. Call 23 is met iets meer dan 20% gestegen tot 91.51 €/MWh  en call 24 staat op 75.10 €/MWh of plus 16.8%. 

Door het gebrek aan wind, hogere gasprijzen en CO2 emissierechten en ook mede beïnvloed door de krapte op de elektriciteitsmarkt in Frankrijk zijn de variabele prijzen op een nieuw recordniveau van 202.15 €/MWh geëindigd. Dit is bijna 19% duurder dan in oktober.

 

ELEKTRICITEIT VAST

Zolang de gasprijzen hoog blijven, zullen de elektriciteitsprijzen ook op dit hoog niveau blijven. Gezien in tussentijd de CO2 emissierechten tot bijna 75 €/ton gestegen zijn moeten we ons instellen op hogere prijzen dan in het verleden, als de gasprijzen terug normalere niveaus bereiken. De call 23 & 24 zullen waarschijnlijk rond de 70€/MWh schommelen éénmaal dat de gascrisis is bedwongen. 

Slecht nieuws over nieuwe covid varianten en mogelijk strengere maatregelen brengen maar tijdelijk soelaas en de prijzen stijgen direct terug als dit verwerkt is.

ELEKTRICITEIT VARIABEL

Voor België heeft Elia aangekondigd dat ze geen problemen verwachten met de bevoorrading van elektriciteit. We zien ook dat wij de meeste dagen overschot hebben. Ondanks dat EDF een goede beschikbaarheid heeft van de kerncentrales is er toch krapte op de Franse energiemarkt dit stuwt de variabele prijzen in België naar hogere niveaus en hierdoor volgen we niet de trend in Nederland en Duitsland waar de variabele prijzen de laatste dagen een heel stuk lager noteerden. 

Zolang er krapte is op de Franse markt zal dit de Belgische prijzen omhoogduwen. Daarbij komen de hoge co2 emissierechten en gasprijzen en dit zorgt ervoor dat we de volgende maanden waarschijnlijk rond de 200€/MWh zullen zitten.

gas

De gasprijzen zijn weer sterk gestegen in november dit komt door verschillende reden. Rusland komt zijn belofte om meer gas naar Europa te sturen niet echt na. Daarnaast zijn er wat winterprikken die door de lage reserves, ze staan nu op 70% in Europa, de speculanten nerveus maken. En het Duitse uitstel om een leververgunning toe te kennen voor de Nordstream 2 deed de gasprijs nog meer stijgen. Zolang de geopolitieke spelletjes blijven duren en de verwijten over en weer blijven gaan zal er geen oplossing komen en de prijzen hoog blijven. Sommige analisten vrezen dat de vergunning voor de Nordstream 2 er niet zal komen voor Q3 van volgend jaar. 

De vaste prijs voor Call 22 is geëindigd op 55.26 €/MWh of een stijging van 21.% t.o.v. eind oktober. Door get grotere onzekerheid zijn ook de prijzen voor 23 en 24 sterk gestegen. Call 23 staat op 34.22 of een stijging van net geen 11% en call 24 is op 26.07 €/MWh geëindigd, dit is 9.3% hoger. 

De variabele prijs daarentegen is toch iets gezakt naar 80.69 €/MWh of een daling van bijna 11% t.o.v. oktober. Dit is natuurlijk wel bijna 6 maal hoger dan november 20. Dit is vooral doordat de prijzen in de eerste helft van november gemiddelde op 7.28 €/MWh stonden. De laatste dagen schommelen we weer rond de 90€/MWh.

AARDGAS VAST

Wij blijven bij onze opinie dat deze bubbel zeker wat betreft de gasprijzen ooit eens moet barsten. Op dat ogenblik zullen we een beter zicht krijgen welke richting de prijzen op lange termijn uitgaan. 

Gezien het uitstel van de Nordstream 2 leververgunning vrezen we dat de prijzen onstabiel zullen blijven tot hier meer duidelijkheid over is en sommige vrezen dat dit pas in Q3 van 2022 zal zijn. Het grootste slachtoffer van de geopolitieke spelletjes betreffende deze verbinding tussen Europa, de VS en Rusland is de Europese verbruiker die hoge prijzen betaalt voor het gas. Belangrijke gas producerende landen zoals Rusland en de VS varen er wel bij.

AARDGAS VARIABEL

 

Doordat de Russen hun beloftes om meer gas naar Europa te sturen niet nakomen, er ook minder aanvoer is van LNG en we de eerste winterprikken hebben zullen de variabele prijzen de volgende dagen hoog blijven. 

De reserves in België zijn op peil en we verwachten hier dan ook geen problemen. Zelfs als je op Europees niveau kijkt zijn de lage reserves van 70% enkel een probleem als we een abnormale strenge winter zouden krijgen en de Russen de kraan helemaal dicht draaien, maar dit is vandaag zeker niet het geval. Dus de prijs wordt vooral naar boven geduwd door de speculanten die op ieder slecht nieuws reageren. 

Strengere covid maatregelen zullen waarschijnlijk geen soelaas brengen voor de gasprijs gezien we zien dat de vraag van de industrie en elektriciteitsproducenten redelijk stabiel is over tijd. Het is vooral de consument met zijn verwarmingsnoden die de vraag naar gas aanstuurt. En die zal niet verminderen als de mensen meer thuis zitten.

Henk Van Acker
Senior Key Account Manager

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be