Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5905
Elektriciteit en gasprijzen bereiken recordniveaus - Enbro

De prijzen blijven zeer onstabiel en iedere dag is er weer nieuws of geruchten die de prijzen omlaag of omhoogstuwen. Jammer genoeg kwam de afgelopen dagen het nieuws vooral uit slechte hoek en dit zorgde voor extreme prijsstijgingen in gas en elektriciteit voor zowel vaste als variabele prijzen. 

Op dit ogenblik is er bijna geen wind waardoor de prijzen niet omlaag worden geduwd door een overvloed van windenergie. Cijfers uit Duitsland tonen aan dat er in 2021 voor het eerst sinds 1997 het aandeel van de hernieuwbare energie achteruitgaat en er 2021 zelfs 18% minder windproductie is dan in 2020, ondanks dat er meer vermogen beschikbaar is. Het heeft gewoon veel minder gewaaid in 2021. 

Gas staat hoog door de onzekerheid van de belevering Rusland en de mogelijke koude winter waardoor we met de beperkte reserves de winter niet zullen kunnen doorkomen. Nadat Europa vorige week dreigde met het verder uit stellen van de licentie van de Nordstream 2 in verband met de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, is Rusland gestopt met leveren via Yamal pijpleiding naar Duitsland. Dit zorgt voor extra spanning waardoor de gasprijzen zowel voor vast als variabel naar recordniveaus stegen. Op een week tijd zijn de gasprijzen verdubbeld. Gas stond 22 december voor call 22 op 137.68 €/MWh, de variabele prijs TTF day ahead haalde 22 december 183.11 €/MWh. De koude temperaturen die de volgende dagen worden verwacht stuwt de prijzen enkel hoger. 

De CO2 emissierechten schommelen zeer sterk maar tonen toch een duidelijk stijgende lijn. De elektriciteitsprijzen kregen dan nog een extra boost door problemen met de kerncentrales in Frankrijk, waardoor de Fransen dure variabele energie inkopen vanuit bvb België. Men heeft de 2 grootste kerncentrales dicht bij de Belgische grens moeten stilleggen voor nazicht. Dit had onmiddellijk een effect op de prijzen in België. Dit zorgt voor zeer hoge vaste prijzen en ook de variabele prijzen kunnen per uur zeer hoog oplopen. Call 22 voor elektriciteit is 299.94 €/MWh. 

Wat morgen brengt is moeilijk te bepalen want iedere dag is er iets nieuws dat er gebeurt die een invloed heeft op de prijzen. De verwachting is dat de prijzen hoog zullen blijven op deze niveaus tot de lente. Dan zal het afhankelijk zijn hoe koud de winter is geweest en welke gasreserves we over hebben. Als die laag staan gaan de hoge gasprijzen blijven tot de volgende winter en hierdoor zullen in vooral de donkere maanden de elektriciteitsprijzen ook hoog staan. Tijdens de zonnige maanden zullen er dagen zijn met een overvloed aan zonne-energie deze zullen dan de elektriciteitsprijzen wat drukken. Indien de gasreserves redelijk gevuld zijn na de winter is er een prijsdaling mogelijk voor zowel gas als elektriciteit. 

Gezien de hoge variabele prijzen raden we al onze klanten met een jaarmeter aan ervoor te zorgen dat het voorschot hoog genoeg is zodat je bij de afrekening geen onaangename verrassingen hebt.

Contacteer ENBRO

Wenst u hierover meer informatie, contacteer ons en wij staan u graag te woord.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be