Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5831

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2807

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/ab-testing.php on line 1353

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/ab-testing.php on line 1353
Monthly Marketview Oktober 2021 - Enbro

MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen

Deze maand staan we wat langer stil bij de turbulente tijden die de energieprijzen afgelopen weken hebben gekend en de hoge toppen die ze gescheerd hebben. 

In oktober hebben we nooit geziene hoge prijzen gezien op zowel de elektriciteit als gasmarkt. 

Begin oktober lijken we de bovengrens bereikt te hebben en de prijzen zijn nu terug wat aan het dalen. Het is wel zo dat de huidige prijzen niet gedreven worden door rationele handeling in de markt. Zowel in de gas als elektriciteit is er in West-Europa vandaag genoeg aanbod om de vraag te dekken. In de gasmarkt gaan de handelaren vandaag uit van een worstcasescenario met extreem koude winter, minder aanbod uit Rusland en Noorwegen en geen aanvoer van LNG. Komt daarbij dat de gasreserves in Europa iets lager staan dan normaal op dit ogenblik namelijk 77% t.o.v. het minimum nodig voor een strenge winter van 82% en het langdurige gemiddelde van 85%. Het probleem situeert zich vooral in Duitsland waar  de gasreserves veel lager staan normaal rond de 70% en dit komt vooral doordat de reserves van Gazprom, de Russische gasproducent niet zijn bijgevuld. In België zitten we boven de wettelijke reserves en worden er geen problemen voorzien. Lage stocks zorgen voor extra spanning als men van een koude winter uitgaat.

 De afgelopen maanden is er ook veel minder windenergie geweest dan normaal in Europa en dit heeft gezorgd voor een grotere vraag van elektriciteit via gasproductie. Begin oktober is begonnen met meer wind maar men ziet geen effect op de gasprijzen wat er normaal wel moet zijn. De hoge gasprijzen zorgen ervoor dat de elektriciteit prijzen ook hoog staan. Het absurde is dat de hoge gasprijzen ook voor zorgen dat het terug goedkoper wordt om in bepaalde landen om elektriciteit te produceren via kolen. Hierdoor stijgt de vraag naar kolen en stijgt ook de vraag naar CO2 emissierechten waardoor de prijs hiervan ook duurder wordt. Je ziet ook duidelijk in de kwartaal prijzen dat men de problemen vooral voor deze winter verwacht. Na Q1 22 halveren de kwartaal prijzen zowel voor gas als elektriciteit in vergelijking met Q4 21 & Q1 22. Dus dit betekent dat men vandaag vooral een probleem ziet voor de winter van 21. 

Door de hoge prijzen zie je vandaag al dat bedrijven dat sommige groot verbruikers hun verbruik gaan aanpassen en minder energie verbruiken, dit zal zorgen voor een algemenere lagere vraag. Bvb in de glastuinbouw in Nederland en België kondigen sommige boeren al aan om minder te gaan telen en zo minder energie te verbruiken. Ammoniakproducenten hebben al beslist om hun productie te verminderen waaronder BASF in Antwerpen. Ook Nyrstar bvb één van de grootste energievreters in België, heeft zijn productie al verminderd om zo op de energiefactuur te besparen.

 Op langere termijn zal het aanbod van gas zeker stijgen door de Nordstream 2 verbinding en de verwachting is op basis van investeringsdossier dat de LNG-productie over de komende 5 jaar bijna zal verdubbelen. Ook zien we dat er de volgende weken veel LNG-schepen in Europa toekomen. Poetin heeft beloofd om vanaf de tweede week van November meer gas naar vooral Duitsland te sturen, zodat Gazprom er lokaal zijn stocks kan bijvullen.

 Op termijn zijn deze prijzen niet houdbaar en gaat deze bubbel ooit barsten. Dit zal waarschijnlijk gebeuren als men effectief ziet dat Rusland gas begint te versturen naar Duitsland of er beduidend meer aanvoer van LNG. Als de winter toch minder streng is dan verwacht en de vraag hierdoor minder is zullen de prijzen ook automatisch zakken. 

Dus conclusie in het ergste geval als het een koude winter wordt en er geen extra aanvoer is zullen de prijzen hoog blijven tot zeker het einde van Q1 22. In alle andere gevallen moeten de prijzen in de volgende maanden zakken.

 

elektriciteit

 

Gedreven door de hoge korte termijn prijzen van gas hebben de elektriciteitsprijzen hoogtes bereikt in oktober die we voorheen nooit gezien hebben. Doordat Poetin aankondigde eind oktober dat hij meer gas naar vooral Duitsland zal sturen heeft dit de markt wat doen afkoelen en zijn de prijzen gezakt onder de eindprijzen van september. Call 22 is geëindigd op 104,38 €/MWh of 20% lager dan op 30 september. In het begin van oktober hebben we echter met de grens van de 160 €/MWh geflirt. Hierna is er een eerste correctie geweest tot op het niveau van eind september waarna eind oktober de prijzen fel gedaald zijn.  De call 23 staat op 76,16 €/MWh of een daling van goed 6% en de call 24 op 64,30 €/MWh of 9% lager. Wat we dus zien is dat vooral de call 23 niet zo snel daalt als de rest, dit betekent dat men toch hogere gasprijzen verwacht voor langere tijd. Voor het eerst in weken tonen de kwartaalprijzen een normale tendens waar de zomer van 22 goedkoper wordt dan de winter van 22-23. Tot voor kort waren de prijzen voor de zomer 22 substantieel hoger wat absurd is. 

De variabele prijzen zijn natuurlijk nog meer beïnvloed door de hoge korte termijn variabele prijs en is het gemiddelde voor oktober geëindigd op een ongezien recordprijs van 165,24 €/MWh. Dit is een verviervoudiging in vergelijking met vorig jaar en 21% duurder dan in september. Wat vooral opvallend was in het eerste deel van oktober was dat men in België dagen had met overschot van productie maar dit bijna geen invloed had op de prijzen en die ongezien hoog bleven. In het tweede deel van oktober heeft men terug een normalere werking beginnen vaststellen waar de dagen met veel wind toch voor lagere variabele prijzen zorgden. 

De CO2 emissierechten zijn met 5% gezakt t.o.v. eind september en staan op 58,70 €/ton. De afgelopen weken lijken ze rond 60 €/ton te schommelen.

 

ELEKTRICITEIT VAST

De vaste prijzen zullen de volgende week vooral beïnvloed blijven door de korte termijn prijzen van gas en gaan mee schommelen met deze gasprijs. De markten reageren op het minste slecht nieuws met hogere prijzen. Enkel als Rusland wel degelijk voor langere tijd meer gas naar Europa begint te sturen kunnen we een correctie verwachten. 

Voor de toekomst gaan we ons waarschijnlijk aan meer hoogtes en laagtes mogen verwachten beïnvloed door de gasprijs. Alleszins gaan we niet meer naar de laagtes gaan die we vorig jaar gehad hebben met de lockdown. Men verwacht dat de CO2 emissierechten de volgende jaren verder zullen stijgen en men voorspelt gemiddelde prijzen in 2022 van 70 €/MWh. Als de gasprijzen terug normale niveaus hebben zullen deze hogere emissierechten ervoor zorgen dat de elektriciteitsprijzen op langere termijn rond de 60 €/MWh zullen evolueren.

ELEKTRICITEIT VARIABEL

Ook hier is het de variabele gasprijs die de evolutie zal bepalen. Wel krijgt men bij winderige dagen terug aanmerkelijk lagere prijzen waardoor de gemiddelde prijs ook zakt. Gezien de onvoorspelbaarheid van de gasprijzen en de wind is het moeilijk te zeggen waar dit de volgende maanden zal eindigen. Indien er geen correctie is van de gasprijs zullen de prijzen zeker hoog blijven tot in de lente van 2023.

gas

Tot de eerste week van oktober reageerde de gasmarkt volledig irrationeel en werden de prijzen de hoogte ingestuwd bij het minste slechte nieuws. Men hield geen rekening met positieve nieuws zoals meer wind waardoor er minder gas  nodig is voor de elektriciteit productie. Dit zorgde ervoor dat we voor de vaste prijs een recordniveau gehaald hebben in die periode van 65,79 €/MWh voor de call 22 en de variabele prijs rond deze periode 120.18 €/MWh haalde. Daarna is de rally naar boven toch wat geëindigd en na de aankondiging van Rusland dat ze meer gas naar Europa zullen sturen is er een eerste correctie gebeurd. Hierdoor is de vast prijs voor call 22 met net geen 21% gedaald tot 45,49 €/MWh t.o.v. eind september. De call 23 is op 30,87 €/MWh geëindigd of 3% lager. En de call 24 staat op 23,85 €/MWh of slechts een daling van 1,8%. Deze tendens duidt aan dat met verwacht dat de gasprijzen voor langere tijd mogelijk hoog zullen blijven want men krijgt op langere termijn niet dezelfde correctie als voor call 22. Als we kijken naar september toen de call 22 ook rond de 45 €/MWh stond dan noteerden de call 23 & 24 een 2-tal € lager. 

De gemiddelde variabele prijs is in oktober op 89,52 €/MWh geëindigd. Dit is maal 6,5 t.o.v. oktober vorig jaar. Het verschil tussen de maximumprijs van 120,18 €/MWh op 6 oktober en minimum van 64,5 €/MWh op 29 oktober is enorm.

AARDGAS VAST

De vaste prijzen voor gas blijven beïnvloed worden door de prijsevolutie op de korte termijnmarkt. Doordat deze op dit ogenblik moeilijk te voorspellen valt bewegen de vaste prijzen mee met de extreme schommelingen op korte termijn.

 Voor de volgende weken zullen de prijzen afhankelijk zijn van Rusland en of ze hun belofte nakomen om meer gas naar vooral Duitsland te sturen. Als men kijkt naar de stocks in Duitsland is het vooral Gazprom die achterloopt bij het op peil brengen van de reserves. Vanaf 8 november zou dit beginnen gebeuren, dit zou mogelijk voor een correctie kunnen zorgen. Dit kan van korte duur zijn als ze de inspanning niet volhouden. Op korte termijn wordt het dus moeilijk om de juiste evolutie te voorspellen. 

Na de lente van 22 ziet men wel dat de prijzen halveren en verwacht men dus beterschap. Het is opvallend dat de zomer van 22 nog steeds duurder is dan de winter van 22-23, dit betekent dat we nog niet in een normale markt zitten. 

Op langere termijn evolueert men terug naar prijzen rond de 20 €/MWh, maar dit zal waarschijnlijk niet snel het geval zijn voor de call 23. Naar de toekomst toe zal men moeten rekening houden met de onvoorspelbaarheid van de gasprijzen door het spel van vraag en aanbod. Men gaat periodes hebben waar de prijzen rond de 20 €/MWh maar evengoed periodes van hoge prijzen als de winter koud is en het aanbod beperkt.

AARDGAS VARIABEL

 

De variabele gasprijzen zullen hoog blijven zolang men geen zekerheid heeft over de bevoorrading en over hoe de winter zal verlopen. Zelfs als de Russen meer gas onze richting uitsturen zal men toch hoge prijzen hebben als we geconfronteerd worden met koude temperaturen. Het is pas vanaf de lente als de situatie wat uitgeklaard zal zijn dat we een substantiële verlaging verwachten van de variabele prijzen en we waarschijnlijk terug naar meer normalere niveaus zullen evolueren. Tot dan zal het een rollercoaster blijven, waar het minste slechte nieuws voor hogere prijzen zal zorgen.

Henk Van Acker
Senior Key Account Manager

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be