Notice: is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5663
Monthly Marketview augustus 2021 - Enbro

MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen

elektriciteit

 

De elektriciteit prijzen werden de afgelopen dagen naar hoge niveaus gestuwd door de hoge gasprijzen, hogere CO2 emissierechten en het gebrek aan hernieuwbare energie.

De CO2 prijzen eindigden in augustus op 60,72 €/MWh. In de tweede helft van augustus stegen de prijzen sterk en werd afgelopen maandag de barrière van 60 €/ton doorbroken. De sterke stijging is het gevolg van de zeer hoge gasprijzen en krapte aan de aanbodszijde van de certificaten. Door de hoge gasprijzen wordt er in sommige landen terug meer overgeschakeld naar kolencentrales om elektriciteit te produceren. Kolencentrales stoten meer CO2 uit waardoor de vraag naar emissierechten hoger is. Vandaag is er nog te weinig zon- en windenergie capaciteit beschikbaar om dit te compenseren.

De variabele prijs in augustus eindigde gemiddeld op 79.74 €/MWh, dit is een stijging van net geen 125% in vergelijking met augustus 2020. De gemiddelde prijs voor 2021 tot gisteren was 62,24 €/MWh. Dit is nu al bijna dubbel zo hoog als het volledige jaar 2020 toen we op 31,94 €/MWh zaten.

De forward prijzen volgen de stijging van de variabele prijzen en staan vooral op korte termijn zeer hoog. De call 22 is op 85,34 €/MWh geëindigd of een stijging van iets meer dan 18% in vergelijking met eind juli. De spread met call 23 en 24 wordt steeds groter. Call 23 staat op 69,57 €/MWh en is met 14% gestegen t.o.v. juli. Call 24 eindigt op 63,30 €/MWh.

 

ELEKTRICITEIT VAST

Op de forwardmarkt volgt de elektriciteitsprijs de evolutie van de gas- en emissieprijzen. Hoe hoger deze worden hoe hoger de elektriciteit zal gaan.

De CO2 emissieprijzen zal de nieuwe barrière van 60€/ton testen maar gestuwd door de hoge gasprijzen en de krapte op de markt zal deze waarschijnlijk op deze niveaus blijven.

De Europese commissie heeft het Belgische steunplan voor de bouw van gascentrales en alternatieve oplossingen die de kerncentrales moeten vervangen goedgekeurd. Hierdoor kan men beginnen met veilingen om deze steun uit te delen aan onder andere de gascentrales, zodat die tegen 2025 klaar zijn.

 Zolang de gasprijzen hoog staan, zal de elektriciteit prijs hoog blijven. Zoals we zullen zien in de bespreking van de gasprijzen is er veel onzekerheid in de gasmarkt en dit kan voor plotse sterke prijsschommelingen zorgen bij positief of negatief nieuws.

ELEKTRICITEIT VARIABEL

De variabele prijzen staan extreem hoog door minder hernieuwbare energie en de hoge gasprijzen. De volgende weken verwacht men bijvoorbeeld in Duitsland minder wind dan normaal, dit met de hoge gasprijzen zal ervoor zorgen dat de variabele prijzen hoog blijven. Op de spotmarkt zakt de prijs als er veel zon en wind en staat hij hoog als we meer moeten rekenen op de gascentrales door de hoge gasprijzen. Dit heeft als gevolg dat we de ene dag negatieve prijzen kunnen zien en de volgende dag prijzen van rond de 100 €/MWh .

Zolang dat de gasprijzen op hoge niveaus blijven zullen de variabele prijzen hoog blijven. In september zien we hier nog niet veel verandering in komen. Enkelopstoten van veel hernieuwbare energie zorgen voor enig soelaas.

gas

De gasprijzen blijven hoge toppen scheren. De variabele prijzen staan zeer hoog door de grote vraag voor het aanvullen van de gasvoorraden en het lage aanbod. De afgelopen weken was er bijna geen LNG dat onze richting uitkomt door hoge vraag in Azië en daarmee gaande hogere prijzen. Eind augustus waren de voorraden in Europa al tot 67% gevuld dit moet echter 85% zijn voor de start van de winter. Er waren ook wat problemen met de aanvoer uit Noorwegen. De aanvoer uit Rusland kende ook zijn problemen in augustus door een brand in gasinstallaties in Rusland. Orkaan Ida die de gas en olieproductie in de golf van Mexico stil legden zorgden voor nog meer onzekerheid aan de aanbodszijde en stuwen de prijzen nog hoger.

De variabele prijs is in augustus op 43,83 €/MWh gemiddeld geëindigd. Dit is het zesvoudige van vorig jaar in augustus en 18% hoger dan vorige maand. Op 31 augustus haalde de variabele prijs een maandmaximum van 50,39 €/MWh.

De lange termijn prijzen volgen de prijsstijgingen van de korte termijn prijzen hierdoor staan deze zeer hoog. De call 22 is op 33,52€/MWh een stijging van 22% in vergelijking met eind juli. In gas is de spread tussen de call 22 en call 23 & 24 nog groter dan voor elektriciteit. Call 23 noteert 30% goedkoper aan 23,37 €/MWh en call 24 aan 19,35 €/MWh.

AARDGAS VAST

Door de onzekerheid aan de aanbodzijde blijven de prijzen hoog. De gasprijzen voor september en het vierde kwartaal 2021 zijn nog steeds hoger dan die voor het eerste kwartaal 2022, dat blijft een vreemd fenomeen. Iedere onverwachte tegenvaller zal een nieuwe prijspiek veroorzaken; positieve berichten kunnen de prijsbubbel ook makkelijk doorprikken. Kortom: de prijsvariatie kan op basis van nieuws groot zijn.

Op langere termijn zien we de prijzen terug lager gaan. Dit zie je ook aan de grote spread tussen call 22 en call 23 & 24 anderzijds. Door de covid 19 crisis is er vooral in 2020 het aanbod van gas iets achteruit gegaan doordat enkele producenten LNG vooral in de VS over kop zijn gegaan. Ook hebben andere producenten hun investeringen wat teruggeschroefd doordat de prijzen vorig jaar zeer laag stonden. De vraag is mede door de koude winter sterker gestegen dan verwacht en hierdoor is de vraag groter dan het aanbod. Op langere termijn zal dit evenwicht zich terug herstellen en krijgen we in Europa waarschijnlijk ook meer aanvoer via Nordstream II uit Rusland. Indien de onzekerheid aan de aanbodzijde weg is, zullen de prijzen terug dalen.

AARDGAS VARIABEL

 

Zolang de vraag groter is dan het aanbod en er veel onzekerheid is langs de aanbodszijde zullen de prijzen hoog blijven. De TTF-gasprijzen volgt de Aziatische prijzen. Als we op deze markt kijken zien we future prijzen die hoog blijven staan op dit niveau tot april volgend jaar. 

Voor september zijn er geplande werken in Noorwegen en ook de bevoorrading uit Rusland loopt nog niet zoals het hoort. Vanuit Rusland komen er wel positieve signalen betreffende het gebruik van de nieuwe Nord Stream II. Er komt wel meer LNG onze richting uit, maar op dit ogenblik niet genoeg om de Europese stock te brengen waar het hoort. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er in 21 16% minder LNG-aanvoer geweest. Stock in Europa staat op 67%, waar vooral Nederland sterk achter loopt bij de rest van Europa en nog maar op 47% voorraadniveau zit. Voor de winter moeten we normaal op gemiddeld 85% zitten. 

Door de achterstand bij het vullen van de voorraden zal de prijs voor gas de volgende maanden sterk afhankelijk zijn van het weer eind dit jaar. Dit betekent dat indien de aanbodszijde niet verbetert we een zeer volatiele winter zullen kennen waar de prijzen afhankelijk zullen zijn van het weer.

Henk Van Acker
Senior Key Account Manager

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be