MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen

elektriciteit

 

Gedreven door koudere temperaturen, hoge gasprijzen en hogere CO2 emissierechten blijven de elektriciteitsprijzen hoge toppen scheren. Warmere temperaturen eind mei en meer zonne-uren kwamen te laat om de prijzen sterk te beïnvloeden.

De Co2 emissierechten gingen eerst door de psychologische grens van 50 €/ton om daarna door te stomen naar een recordniveau van 56,90 €/ton. Ze eindigen in mei op 51,61 €/ton dit is een stijging 4,45% t.o.v. eind april.

Bij de gasprijzen zullen we later zien dat deze ook hoog bleven, dit gepaard gaande met een beperktere beschikbaarheid van de Franse kerncentrales en toenemende vraag in Europa zorgden voor hoge vaste prijzen. De call 22 is op 60,425 €/MWh geëindigd of 6,28% hoger dan eind april. Call 23 en 24 noteren een stuk lager aan respectievelijk 56,17 €/MWh voor call 23 en 53,87 €/MWh voor call 24. Deze lagere notering voor call 23 en 24 komt er omdat men verwacht dat er vanaf 2023 een betere beschikbaarheid zal zijn van de Franse kerncentrales, lagere gasprijzen en er meer en meer alternatieve energie zal zijn.

De variabele prijzen bleven hoog noteren gedreven door het koudere weer, hoge gasprijzen en minder zonne-uren. Voor mei is de gemiddelde Belpex op 55,63 €/MWh geëindigd. Dit is een stijging van 360% in vergelijking met vorig jaar toen we het tweede laagst ooit stonden. Mei 2021 is ook de duurste maand mei van de afgelopen 10 jaar.

 

ELEKTRICITEIT VAST

Het ziet er niet naar uit dat de prijzen snel zullen dalen. De verwachting is dat de gasprijzen hoog blijven voor de rest van het jaar en dat de CO2 emissierechten zeker boven de 50 €/ton zullen blijven noteren. Dit prijsniveau lijkt de nieuwe norm te zijn voor 21-22. Sinds 1 januari zitten we in fase IV van de “EU-Emission Trading System” met de huidige maatregelen in deze fase verwacht men dat er in de toekomst zeker een prijs van 80 €/ton zal gehaald worden. Dit betekent dat de meeste speculanten aan de huidige prijzen blijvend interesse zullen hebben om te investeren. Onverwachte gebeurtenissen kunnen, zoals op de aandelenbeurs, voor een plotse daling zorgen, maar dat zal waarschijnlijk steeds van korte duur zijn. Call 22 zal dus meer dan waarschijnlijk hoog blijven noteren. Men verwacht de volgende weken wel iets stabielere prijzen.

ELEKTRICITEIT VARIABEL

Het betere weer zal vooral voor lagere prijzen zorgen wanneer er het meest zon beschikbaar is. Dit is een fenomeen dat we de laatste maanden meer en meer zien. Door de hoge emissierechten en gasprijzen zullen de prijzen gemiddeld hoger blijven dan normaal. Als er geen groene energie beschikbaar is moet men op de gascentrales rekenen voor de energievoorziening. Dus de ochtend- en avonduren zullen duur blijven met daartussen lagere prijzen.

Door de hoge vaste prijzen is een variabel contract nog steeds de beste keuze dit in combinatie met click mogelijkheden om te kunnen inspelen op opportuniteiten als er een plotse kortstondige daling is in de Cal prijzen.

gas

Door zeer lage gasvoorraden wordt ervan uitgegaan dat er een krappe gaswinter in het vooruitzicht ligt. De hogere emissierechten laten ook de gasprijs stijgen. De blijvende koude temperaturen in mei zorgden ook voor een grotere vraag naar gas. Daarnaast was ook het aanbod van Russisch en Noors gas minder. Deze verschillende factoren zorgen voor hogere vaste en variabele prijzen.

De call 21 prijzen zijn met 5% gestegen in mei naar 20,90 €/MWh. Toen de CO2 emissierechten hun recordprijs haalden noteerde de call 22 aan zijn hoogste niveau ooit van 22,53 €/MWh. De call 23 en 24 zijn met 2% gestegen naar respectievelijk 17,94 €/MWh voor call 23 en 16,93 €/MWh voor call 24.

De variabele prijs voor mei is geëindigd op 25,04 €/MWh. Dit is meer dan 5 maal zo hoog als vorig jaar toen hij aan een laagtepunt noteerde.

Het goede nieuws kwam uit de VS waar president Biden liet weten dat de sancties tegen Nord Stream 2 contraproductief werken en hij stopt met het verzet tegen de bouw van de nieuwe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland. Dit betekent normaal dat deze tegen de tweede helft van dit jaar al afgewerkt raakt en nog voor eind 2021 actief wordt. Dit heeft echter nog geen invloed op de prijzen voor dit jaar.

AARDGAS VAST

De prijzen zullen naar verwachting hoog blijven voor de rest van het jaar. Er resten nog maar 4 maanden om de gasreserves bij te vullen en deze staan zeer laag. Hierdoor verwacht men een krappe gaswinter in 21-22. Het aanbod is beperkter door onderhoud in Noorwegen en Rusland. De start van de aanvoer via de Nordstream2 zal er dit jaar enkel voor zorgen dat Rusland zijn achterstand van aanvoer kan ophalen en eindigt op de prognoses voor 2021. Dit heeft dus geen enkel effect op de prijzen.

Aanhoudende hogere prijzen wordt ook duidelijk gereflecteerd in de call prijzen per kwartaal die rond de 25 €/MWh noteren voor de drie volgende kwartalen. Het is pas vanaf Q2 2022 dat men prijsdalingen ziet, Q2 2022 staat nu aan 19,01 €/MWh.

De verwachting is dat de prijzen de volgende weken iets stabieler zullen zijn op de huidige niveaus. Op langere termijn is de situatie onduidelijk omdat we nu ook zien dat de CO2 emissierechten sterk de gasprijzen beïnvloeden.

AARDGAS VARIABEL

 

De variabele prijzen zullen hoog blijven. Door het betere weer neemt de vraag voor gas voor verwarming af, maar op de uren zonder zon en wind is er nog veel nood aan elektriciteit uit gasgestookte centrales. Het aanbod uit Rusland en Noorwegen is ook beperkter door onderhoudswerkzaamheden en Rusland heeft geen extra capaciteit geboekt in juni om gas via Oekraïne te sturen. Daarnaast is er natuurlijk ook veel vraag om de gasreserves bij te vullen. De prijzen zullen waarschijnlijk voor de rest van het jaren boven de 20 €/MWh blijven.

Henk Van Acker
Senior Key Account Manager

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be