Notice: is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5663
Hoe maak je je energiefactuur en verbruik wel transparant? - Enbro

Maar al te vaak ontbreekt de expertise en het personeel in huis om de niet-transparante energiemarkt en de bijbehorende energiefactuur correct te analyseren. Die factuur bestaat uit componenten zoals verbruik, nettarieven, taksen, vaste vergoedingen … Je loopt het risico om te veel te betalen voor je factuur en om het voordeligste aanbod mis te lopen. 

 

Energieleveranciers bundelen alle onderdelen van de energieprijs in één factuur. Dat zorgt voor meer dan 100 verschillende vermeldingen, door de overheid opgelegd. Je ziet er je energieverbruik, taksen, heffingen … Meer dan begrijpelijk dat dit voor verwarring zorgt. De energiemarkt zit al complex genoeg in elkaar. Elk detail van je energiefactuur uitdokteren is nagenoeg onmogelijk. Waarom slagen ze er niet in om het voor de verbruiker duidelijk te maken? Je wilt toch weten waarvoor je betaalt? We leggen even de belangrijkste onderdelen van je energiefactuur uit. 

 

Verschillende types energiefacturen

 

Er bestaan drie soorten energiefacturen: de voorschotfactuur, jaarafrekening en slotfactuur. Met de voorschotfactuur kan je betalingen spreiden. Op de jaarafrekening zie je het verschil tussen je huidige en vorige meterstand. Je zal moeten bijbetalen wanneer je meer verbruikt hebt dan via de voorschotfactuur werd ingeschat. Wanneer je minder verbruikte, krijg je het overschot teruggestort. De slotfactuur ontvang je enkel als je verhuist of overschakelt naar een andere energieleverancier. 

 

Heb je een meter met manuele meteropname of MMR (monthly meter reading)? Dan wordt de stand van je meter elke maand doorgegeven. Op basis daarvan betaal je wat je in die maand verbruikte. Daarnaast bestaat ook AMR of automated meter reading. Dit is een meteropname vanop afstand. Dit verloopt dus automatisch. Ook hier betaal je wat je in de loop van de maand verbruikte. 

 

Nettarieven, heffingen en btw

 

Het vergt enige inspanning om elektriciteit en gas tot in je bedrijfsgebouw te krijgen. Die kost noemt men nettarief. Dat bedrag is geheel afhankelijk van de streekgebonden netbeheerder. Het nettarief bestaat uit drie onderdelen: transporttarieven, distributienettarieven en transmissietarieven. Daarbovenop komen nog taksen die de overheid heft op energie.

 

Eigen energieverbruik

 

Het belangrijkste onderdeel van je factuur is je energieverbruik. Dit is het enige punt waarop je zelf het verschil kan maken. Minder verbruiken betekent minder betalen. Of je kan overschakelen naar een andere energieleverancier die jou een betere energieprijs biedt. Jouw energiemakelaar zal overige kosten zoals de vaste vergoeding aan je leverancier, kosten voor groene stroom en warmtekrachtkoppeling kritisch bekijken zodat die zeker correct verrekend worden. 

 

 

Maak zelf het verschil op je energiefactuur

 

Het komt erop neer dat je maar één onderdeel van je energiefactuur kan bepalen: je energieverbruik en hoeveel je daarvoor betaalt. Er bestaan veel initiatieven die energieprijzen vergelijken, maar er is er maar één die jou het juiste voorstel doet, afgestemd op jouw profiel, en dat is Enbro.

In tegenstelling tot een groepsaankoop, of een superdeal van een energieleverancier, zorgt Enbro ervoor dat je niet enkel het eerste jaar voordelige tarieven hebt, maar ook het jaar daarna. Enbro beheert actief jouw energiecontract en zorgt ervoor dat je altijd zeker bent van het juiste contract.