Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5831

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 2807

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/ab-testing.php on line 1353

Notice: Trying to access array offset on value of type int in /var/www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/ab-testing.php on line 1353
De batterij – thuis of elders – vereist bovenal een juiste dimensionering - Enbro

Zonnepanelen komen de laatste maanden enorm vaak in de media, en maar al te vaak negatief. Batterijen worden alsmaar meer gepromoot omdat u zo uw eigen geproduceerde energie kunt opslaan, maar zijn ze rendabel voor iedereen? 

Er zijn nu drie categorieën van distributie-netgebruikers: netgebruikers zonder zonnepanelen, netgebruikers met zonnepanelen en terugdraaiende teller, netgebruikers met zonnepanelen en digitale meter – die de injectie en afname afzonderlijk meten.

Deze laatste categorie van netgebruikers heeft sinds de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller disproportioneel veel aandacht genoten. Oorzaak zijn de onwettelijke gevolgen van de terugdraaiende teller zoals de te lage bijdrage voor de transmissienettarieven, voor de BTW en voor andere heffingen en toeslagen. De terugdraaiende teller compenseert immers de afname met de injectiehoeveelheden waardoor de grondslag, de afgenomen kWh, vermindert zodat minder BTW, transmissienettarieven en heffingen dienden te worden betaald. Dit alles verhoogde zeer sterk de financiële rentabiliteit van zonnepanelenproductie.

 

Rentabiliteit van batterijen optimaliseren 

 

De netgebruikers met zonnepanelen en digitale meter gaan dus logischerwijze op zoek naar mogelijkheden om hun financiële rentabiliteit te verhogen en komen daarvoor meestal terecht bij de aankoop en installatie van één of meerdere batterijen. Talrijke persartikels bespreken de parameters die belangrijk zijn om de financiële rentabiliteit van batterijen te optimaliseren: de levensduur van de batterij, de aankoopkost (BTW en installatie inbegrepen), de subsidies, maar veruit de belangrijkste parameter is de grootte of opslagcapaciteit van de batterij of met een moeilijker woord: de dimensionering van de batterij. Een te grote batterij stockeert in de zomer energie die u niet verbruikt en in de winter produceert u te weinig energie om de batterij volledig op te laden. Dus een slechte dimensionering veroorzaakt bijkomende, onnodige kosten die moeilijk terug te verdienen zijn.

 

Nachtverbruik dekken met batterij

 

Een gulden regel kan zijn om met de batterijopslag het nachtverbruik te dekken. Door het grote verschil tussen winter- en zomernachten is dit moeilijk juist in te schatten over een gans jaar. Een meer drastische benadering van het nachtverbruik heb ik jaren geleden al mogen ervaren toen een medewerker, burgerlijk ingenieur van opleiding, me vertelde dat hij voor het slapen gaan de hoofdschakelaar uitschakelde en ’s morgens terug inschakelde: geen nachtverbruik, maar voor koeling en diepvries niet echt de ideale oplossing.

 

Zelfverbruik zonnepanelen verdubbeld

 

Algemeen wordt aangenomen dat het zelfverbruik van zonnepanelen voor residentiele gebruikers 30 à 40% is van het totale verbruik, wat met de thuisbatterij kan worden verdubbeld. Hieruit volgt dat de ecologische opbrengst van de batterij even groot is als van de zonnepanelen.

De stelling dat zonnepanelen en batterijen een onmiddellijk hoog financieel rendement moeten opleveren moeten we echter verlaten. Uw eigen energiefabriekje is geen financieel product! Het garandeert u wel een vaste energieprijs over een lange periode voor een aanzienlijk deel van uw verbruik (tot 80%). Over de levensduur van uw eigen energiefabriekje is die kostprijs gegarandeerd