Notice: is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5775
Monthly Marketview November 2020 - Enbro

MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Elektriciteit algemeen

elektriciteit

 

Het positieve nieuws betreffende een vaccin, de verkiezingen in de VS waar de overgang vlotter dan verwacht loopt en de beperkte impact van de tweede lockdown zorgt voor een positieve sfeer op de beurzen. De CO2 emissierechten gaan mee op deze postieve golf en zijn in november met 5€ per ton gestegen tot 29,13€/ton. Dit zorgt er vooral ook voor dat de olie- en electriciteitprijzen hoger noteren. De Cal 21 prijzen voor elektriciteit zijn geëindigd op 43,419 €/MWh : de hoogste prijs van de maand november en de hoogste prijs sinds februari.

Co2 emissierechten lijken voorlopig wel niet door de barrière van 30€/ton te stoten. Zolang er geen definitief akkoord is betreffende de nieuwe Europese green deal zal dit waarschijnlijk niet gebeuren.. De verwachting is dat de prijzen rond de 30 €/ton zullen eindigen in 2020, maar dan in 2021 er vlot boven zullen gaan. Dit betekent dat de verwachting is dat de vaste electriciteitprijzen verder zullen stijgen.

 

 

ELEKTRICITEIT VAST

De vaste prijzen van elektriciteit evolueren vandaag vooral mee met de CO2 emissierechten. Gezien deze hoger noteren, zien de we de Cal prijzen ook stijgen. De volgende weken zien we hier weinig verandering en zullen deze verder met de Co2 mee fluctueren. Gezien de verwachting is dat de CO2 emissierechten in 2021 boven de 30 €/ton zullen stijgen, zal de cal prijs voor 22 en 23 de volgende weken ook duurder worden.

 

ELEKTRICITEIT VARIABEL

De beschikbaarheid van de kerncentrales in België en Frankrijk is goed, maar we zitten in een periode waarin er weinig zonne-energie is en de variabele prijzen zijn dus afhankelijk van het weer en de aanwezigheid van wind. De volgende week wordt er wenig wind verwacht in onze regio en zijn de temperaturen lager. Hierdoor zullen de variabele prijzen de eerste week van december zeker hoger zijn. Afhankelijk van hoe het weer evolueert zullen de prijzen verder op en neer gaan. Voor december verwachten we hierdoor een iets hoger gemiddelde van 45€/MWh.

Voor de komende wintermaanden verwacht men enkel in februari mogelijks hogere variabele prijzen doordat er dan in Frankrijk mogelijk door onderhoud minder kernenergie beschikbaar is. Mocht dit dan samen vallen met koude temperaturen kunnen de prijzen dan hoger zijn. Vorig jaar bleven de variabele prijzen echter laag doordat er veel wind was.

Gezien de Cal prijzen terug ruim boven de 40 €/MWh noteren en de komende weken nog verder zullen stijgen blijft volgens ons een variabele strategie de beste.

gas

Gas algemeen

De gasprijzen lijken minder beïnvloed te worden door al het positieve nieuws en evolueren mee met de weersvoorspellingen. Door de koude temperaturen van de laatste dagen was de gasprijs voor de cal 21 wel gestegen naar 14,251 €/MWh wat prijzen zijn die we sinds begin maart niet meer hebben gezien. Ook zien we dat de spread tussen de calls 22-23-24 kleiner wordt en deze meer naar elkaar evolueren.

Aan de aanbodzijde is er meer LNG binnen gekomen en blijven Rusland en Noorwegen de kraan opendraaien. Dit zorgt er ook voor dat het vooral koudeprikken zijn die de prijzen omhoog duwen.

 

AARDGAS VAST

De vaste gasprijzen voor call 22-23-24 blijven de laatste maanden zeer stabiel en varieren in een spread van 1,5 €/MWh. We zien deze prijzen ook steeds dichter naar elkaar komen en de prijs voor langere termijn zelfs goedkoper worden dan call 22. Dit betekent dat men niet snel grote verandering verwacht. Doordat de vraag naar gas sneller stijgt en herstelt dan de vraag naar olie ziet men in de VS de producenten die van fracking leven sneller omschakelen van olie naar gaswinning. Men rekent daar op een stabielere vraag met hogere opbrengsten.

 

AARDGAS VARIABEL

 De prijzen zullen verder mee schommelen met de temperaturen. De stocks zijn tot 93% gevuld en dus zeer toereikend. Voor december verwachten we een gemiddelde van rond de 14€/MWh. Mogelijke stakingen bij de Noorse gasvelden kunnen wel het aanbod beïnvloeden  en voor een opwaartse trend zorgen.

Ook hier raden we op lange termijn een variabele strategie aan.

Henk Van Acker
Senior Key Account Manager

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be