Notice: is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5663
Nice to know: Waar komt aardgas in België vandaan en waardoor wordt de prijs beïnvloed? - Enbro

België heeft geen natuurlijke gasreserves. De gasleveranciers zijn dus afhankelijk van landen die wel gasreserves hebben, gas produceren en aan ons leveren. Eens het gas over de Belgische grens is, wordt het overgeleverd aan Fluxys, de beheerder van het gastransport in België.

Waar aardolie gewonnen wordt, wordt meestal ook aardgas gewonnen. De landen die aardgas produceren, transporteren het tot in België door middel van pijpleidingen of methaantankers.

In België wordt gas geleverd vanuit Nederland, de Noordzee (Noorwegen) en Duitsland via gaspijpleidingen over land. Vanuit het Verenigd Koninkrijk en een ander deel van Noorwegen, ontvangen we de aardgas via onderzeese pijpleidingen.

In de Noordzee liggen zo een 2000-tal kilometer diverse pijpleidingen.

De methaanankers, de tweede optie, zijn heel grote schepen die aardgas in vloeibare vorm (LNG – Liquid Natural Gas) vervoeren. Op deze manier is het volume van aardgas namelijk 600 keer kleiner dan in gasvorm. Zo kan veel meer getransporteerd worden. De tanks moeten wel thermisch geïsoleerd worden om energieverlies te voorkomen. Het aardgas van deze tankers wordt geleverd in Zeebrugge. Het wordt er tijdelijk opgeslagen in grote reservoirs in vloeibare vorm. Daarna wordt er opnieuw gas van gemaakt zodat het in het transportnet en vervolgens in het distributienet kan worden geïnjecteerd. De capaciteit van de terminal bedraagt 9 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Elk jaar kunnen 110 tankers hier hun lading lossen.

De prijs van aardgas kan door heel wat factoren beïnvloed worden. Wat bepaalt mee de gasprijs per kWh? Als er door een land minder aanvoer is door bijvoorbeeld onderhoud, heeft dit al een negatieve invloed op de prijs. Verder zijn ook de CO2 emissierechten bepalend voor de prijs. Vaste prijzen evolueren altijd mee met de weersomstandigheden.

Politieke beslissingen hebben uiteraard ook hun impact. Als Duitsland zo bijvoorbeeld beslist om de gaspijpleidingen tussen Rusland en Duitsland, de Nordstream 2, niet te voltooien, mogen we een prijsstijging verwachten.

Door de opkomst van schaliegas in de Verenigde Staten dat binnen afzienbare tijd zal geïmporteerd worden in Europa, zal het wereldwijde aanbod van gas drastisch verhogen. Hierdoor komt een bijkomende druk op de aardgasprijs die zal leiden tot een structurele daling in de prijs van het aardgas zodat pieken uit het recente verleden van gasprijzen boven de 25€/MWh niet meer zullen voorkomen (of zeer sporadisch).

Complexe materie dus. Laat u dus daarom ook bij de keuze van uw gascontract en het vergelijken van gasleveranciers bijstaan door Enbro, uw onafhankelijke en professionele energiemakelaar.

Contacteer ENBRO

Vul hieronder uw gegevens in en wij contacteren u voor meer info.

Contactformulier

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke