Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5905
Monthly Marketview September 2020 - Enbro

MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen

elektriciteit

 

Gedurende de maand september werden de prijzen vooral bepaald door speculatie op de CO2 emissierechten, weersomstandigheden en de aanblijvende problemen met de kerncentrales in Frankrijk. Door de Indian summer in september, het gebrek aan wind en de problemen met de kerncentrales is de variabele prijs hoger uitgevallen dan verwacht. Gemiddeld is deze rond de 44,23€/MWh geëindigd. Dit komt vooral doordat er minder windenergie was, de zonne-energie minder oplevert omdat het al sneller donker is, en er meer gas nodig was doordat er in Frankrijk minder kerncentrales beschikbaar waren.

De vaste prijzen staan iets lager dan vorige maand en dit vooral op de call 22 en 23 waar we net geen 3% lager noteren. Op de call 21 is er bijna geen verschil met een daling van 1%. Specualtie op de CO2 emissierechten ten gevolge van de aankondigen van de maatregelen betreffende de Green Deal zorgden voor een prijsstijging in het midden van de maand. Nu de CO2 emissierechten net geen 27€/ton halen zijn deze prijzen terug iets gezakt. De CO2 emissierechten blijven bewegen in een vork met een bovengrens van 30€/ton en een ondergrens van 26€/ton. Als de prijs één van deze grenzen bereikt reageren de speculanten en zie je een correctie van de markt zodat we tussen deze vork blijven. De verwachting is dat we dit gedrag voor de rest van 2020 zullen zien.

De gevolgen van Covid 19 en mogelijks terug lokale of algemene lockdowns blijven voor onzekerheid zorgen.

 

ELEKTRICITEIT VAST

 

De vaste electriciteitsprijzen zullen vooral blijven mee schommelen met de prijs van de CO2 emissierechten. Zolang deze binnen de prijsvork van 26-30€/ton blijft, zullen er geen grote verschillen zijn.

Nieuwe lockdowns ten gevolge van Covid 19 en daarbij komende gevolgen op de economische activiteit kunnen voor plotse dalingen zorgen.

Op lange termijn is de verwachting dat de CO2 emissierechten vlot boven de 30€/ton zullen gaan. Dit zal er zeker voor zorgen dat de vaste prijzen zullen stijgen op lange termijn.

ELEKTRICITEIT VARIABEL

De grote onbekende voor de variabele prijs is de beschikbaarheid van de kerncentrales in Frankrijk. Door onderhoudsproblemen en de droogte van de afgelopen weken was er een beperktere beschikbaarheid van de kerncentrales. Als deze voor problemen blijven zorgen dan zullen de variabele prijzen voor Q4 hoger zijn dan verwacht. Vooral als we strenge winterprikken krijgen. Door de beperkte beschikbaarheid van wind en door het mindere rendement van zonne-energie, doordat het al vroeger donker is, moest in Frankrijk in september al de strategische reserve worden ingezet en werd er elektriciteit via kolencentrales geleverd. Dit is normaal enkel het geval tijdens koude wintermaanden. De verwachting is dat de kerncentrales de volgende weken terug meer beschikbaar zullen zijn en met meer wind de prijzen ook iets gaan dalen. Wij verwachten een gemiddelde variabele prijs van rond de 40€/MWh voor oktober.

Een variabele strategie is dus nog steeds de beste.

gas

De situatie blijft dezelfde: minder aanvoer uit Noorwegen en veel minder aanvoer van LNG, dit wordt gecompenseerd door Rusland die meer gas richting Europa stuurt. De vaste prijzen blijven redelijk stabiel en evolueren mee met de weeromstandigheden. De variabele prijzen stijgen licht.

De stocks zitten bijna al voor 100% vol, de bevoorrading uit Noorwegen zal zich terug herstellen en er lijken meer LNG schepen in de richting van Europa te komen. Dit zou voor verdere prijstabiliteit moeten zorgen en prijzen die mee evolueren met het weer.

Een negatieve beslissing betreffende de Nord-Stream 2, dit is de nieuwe gas interconnectie tussen Rusland en Duitsland, kan ervoor zorgen dat de prijzen stijgen.

 

AARDGAS VAST

 

De vaste prijs voor cal 21 blijft schommelen tussen een ondergrens van 12€/MWh en bovengrens van 14 €/MWh. Zelfs bij strengere nieuwe beperkingen lijkt de prijs niet onder deze ondergrens te gaan.

De call prijs voor 22 en 23 blijft laag staan en beweegt zich in een vork tussen 14 en 15€/MWh. 

De verwachting is dat op lange termijn de prijzen zullen stijgen als de vraag terug toeneemt.

AARDGAS VARIABEL

De verwachting is dat de prijzen licht zullen blijven stijgen en rond de 12,5€/MWh in oktober zullen liggen. De stijging zal afhankelijk zijn van het weer en de beschikbaarheid van de kerncentrales in Frankrijk.

Henk Van Acker
Senior Key Account Manager

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be