Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 6031
De slimme meter en het capaciteitstarief : vrienden of vijanden? - Enbro

De slimme meter wordt gestaag verder uitgerold bij de Vlaamse netgebruiker. Veel spontane aanvragen voor de vervanging van de bestaande jaarmeters worden niet genoteerd. De installatie van de slimme meter wordt min of meer opgedrongen, en zelfs per decreet opgelegd ! De uitrol van de slimme meter kadert binnen het verhaal van de energietransitie en de rol die de energieverbruiker daarin zal moeten spelen is verdedigbaar. Keerzijde van de medaille is echter dat het voor de verbruiker een stuk complexer wordt !

Het gebruik van de slimme meter of de ‘voordelen’ van de slimme meter werden indertijd verkocht aan de netgebruiker omdat de slimme meter het verbruik kwartier per kwartier registreert. Zo kan hij ook tarifair kwartier per kwartier worden afgerekend. Dit kan de verbruiker  in staat stellen om in te spelen op goedkopere tarieven. Bij hoge aanvoer van zon- of windenergie, wat kan leiden tot extreem lage elektriciteitstarieven, kunnen verbruikers daar massaal op inspelen door bijvoorbeeld juist op die momenten de wasmachine en droogkast te doen zwieren.

De netgebruiker zal achteraf moeten nakijken of dat hogere verbruik in dat éne uur inderdaad aan een extreem laag tarief werd afgerekend. Bijkomende complexiteit is echter dat hoger verbruik door inschakelen van verschillende toestellen op die momenten de consument kan confronteren met een hoger capaciteitstarief voor het gebruik van het distributienet (zie artikel van de maand augustus). Dit is een reëel probleem : een gemiddelde consument heeft vandaag 48 elektrische toestellen in huis!

De extra parameters die een rol zullen spelen bij de afrekening van uw energieverbruik – zowel in volume als in vermogen (capaciteit) – creëren verschillende extra uitdagingen voor de gebruiker : wanneer verbruik ik? Hoe verbruik ik? Welk tarief kies ik? Wat is het vermogen van mijn verschillende toestellen? Hoe kan ik mijn factuur nog controleren? Enzovoort.

Het belang van begeleiding binnen uw energiedossier wordt alleszins veel groter. De simpele tariefkeuze via een prijsvergelijker zal niet meer volstaan. ENBRO is helemaal klaar voor deze transitie bij haar zakelijke klanten. Ook de residentiële klant bij GAELE zal daar de volle ondersteuning krijgen.

Contacteer ENBRO

Vul hieronder uw gegevens in en wij contacteren u voor meer info.

Contactformulier

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke