Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 6031
Monthly Marketview Augustus 2020 - Enbro

MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen

elektriciteit

 

De elektriciteitsprijzen zijn in augustus gestegen door de weersomstandigheden, hogere gasprijzen en een stijging van de CO2 emissierechten. Dit werd nog versterkt door beperkingen in de nucleaire productie in Frankrijk door het lage debiet in de rivieren waardoor er minder koelwater beschikbaar is. De CO2 emissierechten hebben eind augustus net niet de 30€/ton bereikt, maar zijn de laatste dag nog gedaald naar 28,64€/ton. De call 21 is met meer dan 3€ gestegen en geëindigd op 42,12€/MWh. De gemiddelde variabele prijs voor augustus was 35,54€/MWh.

De laatste weken staat de waarde van de CO2 emissierechten hoog t.o.v. de werkelijke vraag- en aanbodverhouding. Dit komt doordat sinds enkele maanden grote speculanten en olietraders deze markt nu van nabij opvolgen en actief beginnen traden en speculeren met CO2 emissierechten. Ze zijn hun teams die hierop werken gestaag aan het uitbreiden. Hierdoor is er meer en meer speculatie en komt de prijs van de CO2 emissierechten niet meer overeen met de werkelijke vraag en aanbod, maar meer en meer op de toekomstige te verwachten prijs zoals op de aandelenbeurs. De speculanten rekenen erop dat de lange termijn politiek van de Europese Unie om naar een groene economie over te schakelen en de daar mee gepaard gaande verschillende acties, de CO2 emissierechten in de toekomst ruim boven de 30 €/ton zal laten stijgen.

In september zal de Europese commissie normaal meer duidelijkheid geven over haar lange termijn beleid om hun groene doelstellingen op lange termijn te halen. Dit beleid zal waarschijnlijk vanaf 2021 een verdere beperking inhouden van gratis allocaties van CO2 emissierechten, strengere normen en een expansie naar nieuwe sectoren zoals de scheepvaart.

 

ELEKTRICITEIT VAST

 

Door de volatiele CO2 emissierechten, hogere gasprijzen, productieproblemen in de Franse kerncentrales en het gebrek aan wind is het moeilijk te voorspellen in welke richting de prijzen exact zullen evolueren.

Wat we zien is dat de vaste prijzen blijven meeschommelen met de evolutie van de CO2 emissierechten. Op korte termijn is de verwachting dat de prijzen terug wat zullen verlagen doordat er een groot aanbod van CO2 emissierechten zal zijn terwijl de vraag toch wat lager is, vooral gestimuleerd door de lage activiteit in de luchtvaartindustrie. Prijzen zullen waarschijnlijk naar 25-28€/ton evolueren om na 2021 boven de 30€/ton te gaan. Dit zal er natuurlijk voor zorgen dat op lange termijn de vaste prijzen enkel zullen stijgen en ruim boven de 40€/MWh zullen noteren.

ELEKTRICITEIT VARIABEL

Door de problemen met de kerncentrales in Frankrijk en het gebrek aan wind in Duitsland zullen de variabele prijzen hoog starten in september. Van zodra de wind terug komt en de waterniveaus terug gestegen zijn zullen de prijzen terug zakken. Voor september zullen de prijzen rond de 37-40€/MWh gemiddeld schommelen.

Gezien de hogere call prijzen is op lange termijn een variabele prijs nog steeds het interessants.

gas

De gasprijzen in augustus zijn ook gestegen door de weersomstandigheden. Met eerst een hittegolf waardoor de vraag naar elektriciteit in heel Europa hoger was. Op dat moment was er ook weinig wind waardoor men voor de extra capaciteit vooral overschakelde naar de flexibele gascentrales. Na de hittegolf kwamen twee orkanen in de golf van Mexico met 1 dag verschil. Hierdoor is de gas- en olieproductie stilgelegd in deze regio. De prijstijging van de olie-en gasprijzen was wel minder groot dan bij vorige stormen. De vraag naar gas werd nog versterkt door de hoge CO2 emissierechten waardoor er een omschakeling gebeurt van elektriciteitsproductie op steenkool naar gascentrales. De gemiddelde variabele prijs TTF day ahead voor augustus is 7,27 €/MWh. De vaste prijs call 21 is voor het eerst sinds de Covid 19 uitbraak terug boven de 14€/MWh gegaan en is op 14,10€/MWh geëindigd.

De prijs voor september zal vooral beïnvloed worden door onderhoud die plaatsvindt in zowel Noorwegen als Rusland. Daarnaast is er onderhoud in Australië waardoor LNG prijzen in Azië hoger liggen dan in Europa. Hierdoor wordt er weinig LNG ingevoerd in Europa. Hieruit voortvloeiend zullen de prijzen in september zowel variabel als op de cal prijzen een stijgende trend tonen. Eénmaal dat dit onderhoud gedaan is en het aanbod zich herstelt, zal de prijs afhankelijk zijn van de evolutie van de temperaturen in de wintern gezien de stocks al overal bijna vol zitten. Als de temperaturen mild blijven zoals de afgelopen twee jaren zullen de prijzen weer snel een neerwaartse trend tonen en naar de prijsniveaus van dit voorjaar zakken.

 

AARDGAS VAST

 

Zolang de olieprijzen terug hoger noteren zullen de prijzen voor de cal 21 niet onder de 14€/MWh zakken. Als we terug een zachte winter hebben zal die tegen eind 2020 wel terug onder de 13€/MWh zakken omdat de stocks dan vol blijven zitten.

AARDGAS VARIABEL

Door de beperking van het aanbod zullen de variabele prijzen verder stijgen naar het niveau van eind vorig jaar rond de 14€/MWh. De prijzen begin volgend jaar zullen afhankelijk zijn van de winterprikken die we krijgen.

Henk Van Acker
Senior Key Account Manager

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be