Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5905
Een nieuwe tariefstructuur: 16 FEBRUARI 2022 - 18U45 - Enbro

De media kondigen aan dat de VREG een nieuwe tariefstructuur wil opleggen vanaf 2022 en dat die tariefstructuur overwegend zal gebaseerd worden op het gebruikte vermogen (3.15kW voor een residentiele verbruiker) en dus niet langer op de afgenomen hoeveelheid elektriciteit. Dit is niets minder dan een Copernicaanse omwenteling voor de netgebruiker en een zaligheid voor de netbeheerder.

De netbeheerder is hiervan de duidelijke winnaar : de opbrengst voor de netbeheerder is een vaste bijdrage van de netgebruiker, onafhankelijk van de hoeveelheid energie die afgenomen wordt van het distributienet.

Het plaatje voor de netgebruiker ziet er ineens fundamenteel anders uit. Hij/zij wordt aangemoedigd zijn verbruik zo gelijkmatig mogelijk te verdelen over de ganse verbruiksperiode en dus alvast geen pieken in zijn/haar verbruik te veroorzaken. De netgebruiker zal dus een feilloze kennis moeten hebben van het vermogen (“de wattage”) van al zijn toestellen en erover waken dat de som van al de ingeschakelde toestellen (TV, koelkast, diepvriezer, droogkast, was- en afwasmachine, warm water pomp, strijkijzer, radio, pc, elektrische wagen oplader, …) niet meer bedraagt dan 3.15 kW. (alhoewel het doorsnee aangesloten vermogen tussen de 9-12 kW schommelt).

De gevolgen hiervan voor de kleine verbruikers (studenten kamers, tweede verblijven,..) zijn al in de media belicht en tonen uiteraard belangrijke verhogingen ten opzichte van de huidige tarieven gebaseerd op een laag verbruik . De aansluiting voor deze kleine verbruikers is namelijk even duur als voor de gewone grotere verbruikers. Omgekeerd betalen de grootverbruikers vanaf 2022 minder dan nu voor hun netgebruik.

Maar veronderstel een gewone netverbruiker die alles tot in de puntjes volgt en een netverbruik  gedurende maanden van 3.15 kW niet overschrijdt, tot dat kindlief op 16 februari 2022 om 18u45 alarm slaat en nog een hemd of blouse of broek wil (laten) strijken en daarvoor het strijkijzer bijkomend en ongepland inschakelt en daarbij een verhoging van zijn netverbruik veroorzaakt van niet minder dan 2 kW. Het gevolg is een sterk verhoogde factuur voor het netgebruik. De netbeheerder zal bovendien – niet beter wetend en gemakshalve – veronderstellen dat de netgebruiker dat niet éénmalig veroorzaakt heeft maar dat toch nog een aantal keren in de volgende maanden zal herhalen : kwestie van de toekomstige noodzakelijke investeringen van het net te minimaliseren.

U zal de factuur ontvangen en vaststellen dat uw netbijdrage serieus verhoogd is maar zal u nog herinneren dat u op die dag en om dat uur het aangesproken vermogen zomaar eventjes bijna verdubbelde en hoe zal u dat tegensprekelijk kunnen betwisten?

De dwingende wens om het energieverbruik te minimaliseren en dat financieel ook te belonen is blijkbaar eventjes op de achtergrond belandt. Belangrijker wordt het verbruik gelijkmatig, rimpelloos te organiseren tot meerdere eer en glorie van de netbeheerder.

Voor de consument wordt begeleiding, opvolging en controle door een externe, onafhankelijke partij daarbij nog belangrijker. Het zal niet meer volstaan enkel een goedkoop afnametarief te onderhandelen. Gaele kijkt nu al om u daarbij bij te staan.

Contacteer ENBRO

Vul hieronder uw gegevens in en wij contacteren u voor meer info.

Contactformulier

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke