Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5831
Monthly Marketview Juli 2020 - Enbro

MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen

elektriciteit

De eerste 2 weken van juli zijn de CO2 emissierechten, vooral door speculatie, sterk gestegen en hebben ze een recordniveau bereikt van boven de 30 €/ton. Dit zorgde ervoor dat de vaste elektriciteitprijzen sterk gestegen zijn tijdens dezelfde periode. In de tweede helft was er een lichte correctie naar beneden wat ook zijn invloed had op de elektriciteitsprijzen.

De variabele prijs is in juli op maandbasis gemiddeld op 29,84 €/Mwh geëindigd. Dit komt vooral doordat de temperaturen in de tweede helft van juli meevielen.

In augustus is er altijd, door verlofperiode, een minder aanbod van CO2 emissierechten. Dit kan ervoor zorgen dat de prijzen licht stijgen. Meestal herstelt dit zich begin september als het aanbod terug aanneemt. De evolutie na september zal afhankelijk zijn van de invloed van covid-19 op de economische activiteit. Als deze activiteit niet aanneemt zal het aanbod groter worden dan de vraag en zal dit de prijzen onder druk zetten. De luchtvaartindustrie is een belangrijke afnemer en als die niet terug aantrekt zullen zij nog minder certificaten afnemen. Na 2020 zal Europa het aanbod verder beperken en lijkt men ook het maritiem transport te willen laten betalen voor CO2 vervuiling. De verwachting is dan ook dat met het bijkomende herstel van de economie de CO2 certifcaten in 2021 boven de 30€/ton zullen staan en dit zijn invloed op de energieprijzen zal hebben

EDF heeft al terug zijn capciteit verhoogd waardoor het risico van tekorten in Frankrijk afneemt.

 

ELEKTRICITEIT VAST

 

 

De prijzen schommelen mee met de temperaturen en de evolutie van de CO2 emissierechten. Voor deze maand zal de prijs cal 21 rond de 39€/MWh schommelen.

Op lange termijn zullen de prijzen stijgen als de CO2 emissierechten boven de 30€/MWh gaat.

ELEKTRICITEIT VARIABEL

Door de hittegolf en het gebrek aan wind zullen de variabele prijzen in augustus hoger zijn dan de afgelopen maanden. Bij hogere temperaturen zijn zonnepanelen ook iets minder productief. De gemiddelde variabele prijs voor augustus zal rond de 35€/MWh schommelen.

Als de temperaturen terug naar normale gemiddelde gaan, zal in september de variabele prijs dalen. Op lange termijn is een variabele prijs alsnog steeds de beste optie.

gas

De Noorse gasmaatschappij blijft ongepland onderhoud doorvoeren en er komen minder LNG schepen naar Europa. Hierdoor is het aanbod gedaald. Rusland verhoogt het aanbod waardoor het effect van het lagere aanbod in LNG en van Noorland wat wordt gecompenseerd en men slechts een lichte stijging ziet van de prijzen.

Aan de vraagzijde is er bij hoge temperaturen meer vraag naar gas voor de productie van elektriciteit. Ook zijn er soms problemen met de koeling van sommige kerncentrales doordat de waterstand van de rivieren te laag staat door droogte en moet de flexibele capaciteit van gascentrales meer worden ingeschakeld.

 

AARDGAS VAST

 

Door de iets hogere vraag en lager aanbod stijgen ook de cal prijzen. De verwachting is dat de cal 21 rond de 13 €/MWh zal schommelen in augustus.

Door de Covid crisis staat de sector onder druk, hierdoor zal naar de toekomst het aantal spelers op de markt verminderen en zullen op lange termijn de prijzen hoger gaan.

AARDGAS VARIABEL

Door de hittegolf en hierdoor de extraproductie die men nodig heeft in elektriciteit stijgt de vraag voor gas.

Vanuit de VS wordt er in augustus bijna niets naar Europa verstuurd doordat de vraag voor gas daar hoog is voor elektriciteitproductie door de plaatselijkse hittegolven. Hierdoor zullen de prijzen in augustus licht stijgen t.o.v. de vorige maanden. De verwachting is dat in september de LNG aanvoer zal toenemen en het aanbod terug zal aannemen.

Hierdoor is de variabele prijs in augustus iets hoger, maar zal het waarschijnlijk terug zakken als aanvoer uit Noorwegen en LNG terug hoger is en we terug naar normale gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar gaan.

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be