In 2012 startten we in de CREG met de opzet van een database, bijgehouden in Excel, die alle aangeboden contracten op de markt zou verzamelen. Wat toen nog een tussendoortje bleek inzake werkvolume werd algauw een werk en database van grote omvang.  Niet minder dan een inventaris van 12.000 verschillende elektriciteits- en gascontracten, aangeboden door alle leveranciers op de Belgische markt, schommelend tussen de 30 tot 40 leveranciers, begin 2020.

Merkwaardig als u beseft dat het geleverde product, de elektrische elektronen en de gasmoleculen (hoog of laagcalorisch) identiek zijn in alle contracten. De contracten variëren uiteindelijk alleen in de prijsparameters, de betaalmodaliteiten en de communicatiemodaliteiten.

Bij elk aanbod heeft de leverancier de bedoeling de consument te overtuigen een voordeliger contract aan te bieden dan de bestaande.

Dit brengt ons moeiteloos tot de gedachte dat het goedkoopste aanbod in theorie wel kan bestaan, maar in de praktijk enorm moeilijk is om de identificeren, laat staan te weten of het ook een duurzaam goedkoper aanbod is dan de reeds bestaande. Het is daarom eerlijker te praten over een goed en goedkoop contract dat lang standhoudt.

Dergelijke dienstverlening door een onafhankelijk en professioneel orgaan dat niet gebonden is aan één of andere leverancier en dat continu de marktopportuniteiten opvolgt is bijgevolg een noodzaak geworden. De gegevens daarvoor zijn opgeslagen in de CREG database, de CREG scan, en de operator om op zoek te gaan naar de goede en goedkope oplossing is eveneens aanwezig in de dienst “Gaele”, gepromoot door Test Aankoop en operationeel onderbouwd door ENBRO. Het is maw voor de consument, particulier en/of  KMO, de gedroomde dienstverlening in een ‘verhitte’ vrije markt met zoveel aanbiedingen dat de consument er gemakkelijk in verloren loopt.

Contacteer ENBRO

Hallo, aangename kennismaking! Vul hieronder uw gegevens in voor een antwoord op uw vragen en wij contacteren u voor een verkennend (digitaal) gesprek.

Contactformulier

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke