Notice: Function is_feed was called incorrectly. Conditional query tags do not work before the query is run. Before then, they always return false. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 3.1.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 5905
Monthly Marketview Juni 2020 - Enbro

MAANDELIJKSE EVALUATIE VAN DE PRIJSEVOLUTIE

Evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen

elektriciteit

De variabele prijs blijft laag staan maar is iets gestegen ten op zichte van de vorige maanden. Dit komt doordat de vraag gestegen is. Midden juni kondigde Elia aan dat de vraag op 95% van het normale peil was. We zitten nog niet helemaal op het gemiddelde van de afgelopen weken.

Tijdens de warme temperaturen van vorige week zag men ook een stijging van het energieverbruik door airconditioning. Een groot deel van deze stijging wordt al opgevangen door meer zonne-energie productie tijdens deze periode. Hierdoor ziet u een klein effect van de warmere temperaturen op de energieprijzen.

De vaste call prijzen worden vooral beïnvloed door de CO2 emissierechten die deze week zijn hoogste koers van het jaar bereikte op 26.95€/ton. De emissierechten surften eerst mee op de golven van de aandelenbeurzen, maar terwijl de beurzen nu meer een afwachtende houding aannemen, blijven de CO2 emissierechten stijgen. Deze stijging komt niet overeen met de activiteitsgraad in de industrie die wel iets gestegen is, maar niet genoeg om deze prijs te verantwoorden. Dit komt omdat de emissierechten als een politiek instrument worden gezien om voor CO2 reductie te zorgen. De verwachting is dat de emissierechten dit jaar rond de 30€/ton zullen eindigen. Doordat de CO2 emissie dit jaar zal dalen door de lagere activiteitsgraad in de industrie, energieproductie en luchtvaart, is het mogelijk dat een correctie gebeurt in de volgende weken. Op lange termijn zullen de emissierechten nog hoger gaan dan vandaag.

 

ELEKTRICITEIT VAST

Door de hoge CO2 emissierechten zijn we terug op een prijsniveau gekomen die hoger ligt dan pre Covid 19. De call 2021 staat aan 42,46 €/MWh. Zolang de emissierechten blijven stijgen gaan de energieprijzen meestijgen en kunnen we richting de 45€/MWh gaan.

Prijsdalingen zijn mogelijk bij een nieuwe lockdown en bij een tijdelijke correctie van de CO2 emissierechten. Op lange termijn gaan de vaste prijzen blijven stijgen als de CO2 emissierechten naar 30 €/ton gaan en de vraag terug toeneemt.

ELEKTRICITEIT VARIABEL

Na het historisch laagtepunt van april eindigen we deze maand op een gemiddelde van 26,56 €/MWh. Dit is nog steeds zeer laag en in de top 10 van laagste maanden ooit. Met de vraag die toeneemt en de zomer die voor de deur staat, zullen de variabele prijzen terug boven de 30€/MWh gaan.

Bij een koude winterprik kunnen deze winter de prijzen wel hoger liggen dan de afgelopen winter door de beperktere capaciteit in Frankrijk waar EDF de capaciteit van de kerncentrales met 20-30% heeft verminderd.

Op lange termijn is een variabele prijs nog steeds de beste keuze gezien u zo mee profiteert van de zon-en windenergie die toegevoegd wordt aan de productiezijde.

gas

In het algemeen blijft het aanbod hoger dan de vraag. Hierdoor blijven de prijzen laag en attractief. Ze tonen een licht stijgende trend door een bullish marktsentiment.

In de VS zien we verschillende gas- en oliespelers door de lage prijzen in de problemen komen. Onder andere de derde grootste gas producent, Chesepeake Energy, heeft bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. Daarnaast doet de VS er politiek alles aan om te voorkomen dat Rusland nog meer gas aan Europa kan leveren via de Nord Stream 2. Duitsland verzet zich hier tegen. Als de VS toch slagen in hun opzet is het mogelijk dat we hierdoor op lange termijn een stijgend effect hebben op de gasprijzen.

De vraag naar injectie is verminderd en dit toont aan dat de voorraden bijna vol zitten.

 

AARDGAS VAST

 

 

Sinds de Covid 19 uitbrak schommelen de prijzen tussen dezelfde boven- en ondergrens. Dit zal waarschijnlijk aanhouden tot kort na de zomer. Indien u de prijzen wil vastleggen doet u dit dus best voor het einde van de zomer.

AARDGAS VARIABEL

Als de variabele prijzen te laag gaan, wordt het aanbod iets verminderd. Er komen dan minder LNG tankers toe en de Noren schuiven onderhoud aan hun pijpleidingen vooruit waardoor de prijs terug lichtjes stijgt.

De verwachting is dat de variabele gasprijzen laag zullen blijven, onder de 6€/MWh tot na de zomer. Het zal dan afhankelijk zijn van de weersverwachtingen hoe sterk de prijzen zullen stijgen. Als we terug een milde winter hebben zoals de afgelopen 2 winters zullen de variabele prijzen door het hoger aanbod dan de vraag laag blijven.

We kunnen dus nog steeds stellen dat variabel inkopen de beste keuze is.

Contacteer ENBRO

Wenst u hierover meer informatie, contacteer ons en wij staan u graag te woord.

Contactformulier

+32 (0)9 394 394 0

BELGIË: Kortrijksesteenweg 387 - 8530 Harelbeke

info@enbro.be