Nee, deze column gaat niet over de Burgemeester van Antwerpen, maar over de Vlaamse Minister van Energie, Bart Tommelein. Het zijn namelijk deze 4 Latijnse woordjes die in feite het einde betekenen voor de zogeheten Turteltaks, en het begin van een nieuwe uitdaging voor de Vlaamse regering.

Non bis in idem, het komt erop neer dat de regio’s (in dit geval Vlaanderen) geen belasting mogen heffen op de elektriciteitsconsumptie, aangezien dit reeds op Federaal niveau belast wordt. Het Grondwettelijk Hof kwam dus tot de conclusie dat de Vlaamse regering haar bevoegdheid heeft overschreden, einde verhaal dus voor de Turteltaks.

Maar… wat nu? Op welke manier zullen we deze gigantische berg schulden, en de toekomstige uitgaven, verrekenen? Volgens ‘De Tijd’ is maar liefst 9 miljard euro nodig om alle vastgelegde steun voor groene stroom te betalen tegen 2020. Dat is niet een bedrag dat zomaar onder de mat kan geveegd worden. Een nieuwe/alternatieve belasting invoeren is een optie, maar de onze Vlaamse ministers hebben daar waarschijnlijk niet veel zin…

Verschillende opties zullen dus in de komende maanden geëvalueerd moeten worden, om iets te vinden dat voor alle partijen aanvaardbaar is. Één ding is zeker, dit verhaal zal nog een tijdje meegaan (goed nieuws voor mensen die energiecolumns schrijven).

Bron: http://www.tijd.be/politiek-economie/belgie-vlaanderen/Open-VLD-wil-niet-weten-van-nieuwe-energietaks/9907086